Omgeving

TULETTE

Tulette ligt in het zuiden van de Drôme Provençale, aan de rand van de Vaucluse en de Enclave des Papes en op ca. 15 km afstand van de Autoroute du Soleil. Aan de andere kant van die autoroute ligt de Ardeche en de Gard.

De afstand van de villa tot het centrum van het dorp Tulette bedraagt ca. 1 km. Hier vindt u voorzieningen als een bank met pinautomaat, postkantoor, dokter, apotheek, 2 bakkers, 2 supermarkten en een slager. Daarnaast een aantal bars en restaurantjes (o.a. een pizzeria). Op maandagmorgen vindt de wekelijkse markt plaats.
Het oude deel van Tulette is omgeven door 12e eeuwse stadsmuren (remparts). In de 12e eeuw was Tulette een verblijf van de Prins van Oranje, in de 16e eeuw werd Tulette geannexeerd door de Dauphiné. In de decennia daarna heeft Tulette zeer geleden onder de godsdienstoorlogen. De latere paus Jules de La Rovère is geboren in Tulette, het geboortehuis is nog steeds te zien.

Tulette is een echt wijndorp met een aantal caves gelegen aan de toeristische route "Route du Côtes du Rhone" temidden van de wijngaarden, alles staat in het teken van de wijn. De caves kunt u uiteraard bezoeken en u kunt er volop proeven.

Omgeving

In de directe omgeving van de villa treft u veel wijngaarden aan.

Ten oosten van Tulette gaat het gebied snel over in heuvelgebied met wijngaarden, lavendelvelden en olijfboomgaarden. Bij het mooie stadje Nyons (ca. 18 km) gaat het heuvelgebied over in ruiger gebied met bergen, nauwe kloven en beekjes. Met name de afwisseling van landschap in dit gebied zal uw hart veroveren! Ook aan de zuidkant van Tulette bevindt zich een mooi gebergte namelijk Les Dentelles de Montmirail, een schitterend gebied om te wandelen of te fietsen. En ook daar mooie wijndorpjes.

Mogelijkheden voor dagtochtjes zijn in deze zeer mooie omgeving op uitgebreide schaal aanwezig. Bijvoorbeeld naar Vaison-la-Romaine met zijn Romeinse opgravingen, Nyons met zijn terrasjes, zijn grote wekelijkse provençaalse markt (op donderdag) en olijvenmuseum, Orange met zijn unieke Romeinse theater, Avignon met zijn Pont D'Avignon en niet te vergeten de Mont Ventoux vanwaar u een adembenemend uitzicht heeft van Middellandse Zee tot de Alpen.

Kloven met beekjes zijn op korte afstand overal te vinden.

Iets verder liggen de Gorges de l´Ardeche, de inmense kloof waar u bv kunt wandelen en kajakken. Hier in de Caverne du Pont D'arc kunt u een meesterwerk van 36.000 jaar oude grotschilderingen bezichtigen. In de nabijheid van de orginele grot (deze wordt zeer beschermd, er mogen maar enkele personen per jaar in) heeft men daarvoor een replica grot gemaakt zodat u het meesterwerk van schilderingen met paarden, leeuwen, beren, mammoeten, neushoorns en veel andere dieren kunt bewonderen. En een tochtje naar de Middellandse Zee is zeer aan te raden (naar Marseille is ca. 5 kwartier met de auto).

De volgende activiteiten zijn mogelijk in de nabije omgeving (max. 30 minuten met de auto): Zwemmen, paardrijden, wandelen, fietsen, mountainbiken, (zweef)vliegen, tennis en golf. Fietsen zijn in Tulette te huur.

Dorpen en stadjes

Zoals gezegd zijn er in de omgeving veel leuke typisch provencaalse stadjes die een bezoek waard zijn:
Op 15 km ligt bijvoorbeeld Vaison-la-Romaine met zijn Romeinse opgravingen (te zien zijn o.a. opgegraven winkelstraatjes, huizen en een Amphi-theater), wekelijkse Provençaalse markt en antiek- en curiosa-markt. Vaison heeft veel terrasjes, restaurants en een aantal grote supermarkten.
Nyons ligt op 18 km van Tulette en is bekend om zijn oude Romaanse brug, olijvenmuseum en lavendel-distilleerderij. Ook Nyons heeft een oude binnenstad, een grote Provençaalse markt op donderdag en veel terrasjes en restaurants.
Suze-la-Rousse is bekend om zijn grote kasteel, waarin de wijnuniversiteit is gevestigd.
Orange heeft een groot Romeins theater met een unieke toneelwand die nog grotendeels intact is.
Daarnaast zijn er nog Grignan (imposant kasteel en als tegenhanger "Le village Provençal miniature"), Saint-Restitut (Caves Cathédrales, rondleiding door oude steengroeven waarin nu wijn ligt opgeslagen), Pierrelatte (een krokodillenfarm), Montelimar (het "Museé de la miniature"), Avignon (Pont d´Avignon) en 3 van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk, namelijk Le Poët-Laval, La Garde Adhémar en Mont Brun-les-Bains. Deze zijn zonder meer een bezoek waard, alleen al om de sfeer van die oude dorpen te proeven.
Een idee voor autoritjes in de omgeving: volg de lavendelroute, de olijvenroute of de wijnroute.
En als klap op de vuurpijl de route die over de Mont Ventoux gaat. Dit is een absolute must!

Mont Ventoux

Deze reus van de Provence (ruim 1900 m hoog) is dominant aanwezig in het landschap van de Drôme Provençale en de Vaucluse. Vanaf zijn kale top (vandaar zijn bijnaam "de kale berg") kunt u genieten van ongelofelijk mooie zonsop- en ondergangen. Maar ook overdag is het een belevenis! Aan de ene zijde kunt u op een heldere dag de Middellandse zee zien, aan de andere kant zijn de besneeuwde Alpen. En niet zelden zit u op de top boven het wolkendek met spectaculair uitzicht op de wolken beneden.

Al heel wat huurders hebben de Mont Ventoux met de fiets beklommen.
Er zijn 3 routes naar de top. Vanaf de noordzijde (Malaucène), de zuidzijde (Bedoin) en de oostzijde (Sault). Alle 3 heel goed te doen met de auto, met de fiets is een ander verhaal! Maar toch bereiken elk jaar weer een aantal van onze huurders de top per fiets.
Mocht u niet met de fiets omhoog willen maar met de auto dan adviseren wij de route vanuit Sault, dat is de mooiste route omhoog. (Met de fiets is dit de route voor de mietjes).

De Mont Ventoux is door zijn bloemenrijkdom een paradijs voor botanisten. In de lente tijdens de bloeitijd wordt de Ventoux een reusachtige bijenkorf, tijdens de herfst is een beklimming betoverend door het veelkleurige gebladerte.
En ´s winters kan het op de top -27 C° worden. Kans op sneeuwbuien van november tot mei. De weg naar de top is dan ook voor verkeer afgesloten van midden november tot midden april.

Mocht u niet uw eigen fietsen willen meenemen dan is er in het dorp de mogelijkheid fietsen te huren.

Tevens is er in de omgeving mogelijkheid paard te rijden.

Informatie over de bezienswaardigheden in de omgeving en foldertjes vindt u in de villa of kunt u krijgen bij de VVV in Tulette.